SOCIOPOINT umí poradit s finanční náročností začátku školního roku

Vloženo: 15.08.2024

Nástup dětí do školy přináší nemalé finanční výdaje. Kromě pořízení základního vybavení školáka aktovkou a školními potřebami je třeba počítat s platbou za obědy, oblečení na tělocvik, vhodné přezůvky, případně i náklady na dopravu, družinu nebo zájmové kroužky. Tyto až několikatisícové náklady pak pro mnohé rodiče nejsou bez mimořádné finanční pomoci zvládnutelné.

„Už od března minulého roku mi pomáhá sociální pracovnice z Ostravy, to jsme spolu řešily bydlení. Nyní jde nejstarší dcera do školy a moc bych si přála, aby měla hezkou aktovku a do školy se těšila. Jenže je to všechno tak drahé,“ říká Eva (35 let), která se sama stará o tři dcery v předškolním věku (6, 5 a 4 roky). Se sociální pracovnicí magistrátu budou společně žádat o dávku hmotné nouze, konkrétně o mimořádnou okamžitou pomoc na aktovku a další školní vybavení.

Způsobů řešení finanční stránky začátku školního roku je více, ale pro některé rodiče se může zdát složité najít tu správnou cestu, jak a kde o pomoc požádat. Právě pro takové situace je připraven SOCIOPOINT bezplatnou telefonní linkou, kde sociální pracovníci navrhnou různá řešení i způsoby k jejich dosažení, jako je například kontakt na správnou organizaci nebo vyplnění potřebné žádosti.

Rodiče v podobné situaci se mohou také obrátit přímo na Úřad práce s žádostí o mimořádnou okamžitou pomoc, kterou lze využít na úhradu nákladů spojených se vzděláním nezaopatřených dětí i jejich zájmovou činnost. Příkladem mohou být náklady na školní pomůcky, zájmové kroužky, školy v přírodě, lyžařské kurzy apod. O tuto dávku nelze žádat zpětně, je tedy důležité podat žádost ještě před uhrazením výdajů.

Začlenění dětí ze sociálně slabších rodin do běžných činností svých vrstevníků je nezbytné pro jejich zdravé sebevědomí a správné sociální návyky. Příkladem je společně strávený čas v mimoškolních aktivitách, ale také společné stravování. Jestliže dítě nechodí na obědy z důvodu špatné finanční situace rodičů, a nemusí se jednat jen o rodiny v hmotné nouzi, umí ředitelé škol v rámci různých programů nabídnout obědy zdarma. Sami často takové případy vytipují, ale ideální je kontaktovat napřímo pedagogy svých dětí a o pomoc požádat.

Prvňáčkům a dětem zařazeným do přípravných tříd základních škol jsou bezplatně poskytnuty základní školní potřeby v hodnotě 500 korun na žáka za jeden školní rok. Finance jsou využity například na výtvarné a psací potřeby, sešity aj., peníze dostávají školy ze státního rozpočtu.

Od 1. září začnou platit změny v úplatě za předškolní vzdělávání a školské služby. Rodiny pobírající přídavek na dítě jsou osvobozeny od úplat za předškolní vzdělávání v mateřských školách (neplatí pro stravování), zájmové vzdělávání ve školní družině nebo ve školním klubu. Podmínkou je doručení oznámení nebo potvrzení o přiznání přídavku na dítě do MŠ nebo ZŠ nejpozději na začátku září. Přídavek na dítě je tedy třeba včas vyřídit na Úřadu práce.

SOCIOPOINT je připraven poradit každému postup při řešení i dalších existenčních potíží. Informuje nejenom o případném nároku na sociální dávky (příspěvek na bydlení, přídavek na dítě, výchovné aj.), ale působí jako rozcestník s orientací v síti sociálních služeb na území města Ostravy. Zájemci mohou SOCIOPOINT kontaktovat v pracovní dny na bezplatné telefonní lince 800 700 650 nebo osobně v kanceláři na Prokešově náměstí (pro více informací klikněte ZDE).

Bezplatná linka SOCIOPOINT: 800 700 650