Vzpomínky jako návrat do minulosti pomáhají i s přítomností

Vloženo: 08.08.2024

Vzpomínky přináší nejen příjemné pocity z návratu do minulosti a mládí, ale mohou být i součástí terapie. Město Ostrava již 13 let podporuje projekt Reminiscence, a to nejen v domovech pro seniory, ale také v terénních službách. V rámci programu Reminiscence v Ostravě je každý rok vyhlášen tematický okruh. V minulých letech tak senioři vzpomínali na dobré jídlo a chutě, zaposlouchali se do hudby mládí, cestovali – nejen v čase, ale vzpomínali na navštívená místa, na přečtené knihy, či na jiné své životní příběhy. Letošním tématem je příroda, se zaměřením na faunu. Forma setkávání a aktivit je různorodá, může to být společná procházka, výlet, povídání o péči o zvířata.

„Projekt Reminiscence probíhá v Ostravě již 13 let a je u klientů sociálních organizací, působících v Ostravě, velmi oblíbený. Proto se i z naší pozice tomu snažíme napomáhat tím, že se podílíme na výběru nosných témat, provádíme edukaci a koordinujeme aktivity zapojených organizací, kterých je dnes v Ostravě šestnáct. Patří mezi ně nejen domovy pro seniory, ale i další organizace poskytující sociální služby na území města Ostravy. Vedle naplnění hlavního cíle projektu, tedy podpory kognitivních funkcí seniorů, což znamená posilování paměti, koncentrace, schopnosti verbálních projevů, řešení problémů a vnímání okolního světa apod., je také snahou zapojit i další organizace a třeba vytvářet i vzájemně obohacující zážitky v rámci mezigeneračních setkání seniorů s dětmi ze základních a mateřských škol,“ vysvětluje význam projektu Zbyněk Pražák, náměstek primátora města Ostravy.

Klientky Domova Slunečnice  na výletě v Kyjovicích.

Vzpomínání na výletě v Kyjovicích. Autor: Domov Slunečnice

Každý člověk uchovává velké množství vzpomínek, zážitků a zkušeností, které v ideálním případě může předat dál. Reminiscence neboli vzpomínání je postavena na vybavování vzpomínek a sdílení buď individuálně nebo ve skupině. Používání dlouhodobé paměti, kde jsou vzpomínky uloženy, je velmi důležité pro seniory, kteří často čelí příznakům různých nemocí, Alzheimerovu chorobu nevyjímaje. Vzpomínky aktivují nervové spoje v mozku a podporují tak zachování paměťových drah, které s věkem nebo postupující nemocí rychle ubývají.

Klienti Domova Korýtko se v rámci programu Reminiscence vypravili za dětmi do Školičky u lesa v Michálkovicích. Společně tvořili papírové včely, kterými ozdobili včelín na zahradě školky, pozorovali místní domácí zvířata a společné chvilky si užili povídáním i krátkým vystoupením dětí.

Senioři z Domova Korýtko vzpomínají s dětmi.

Včeličky s dětmi malovaly seniorky z Domova Korýtko. Autor: Domov Korýtko

Do tohoto projektu se zapojil také Domov Slunečnice a děti z mateřské školky Kyjovice. Společně zrealizovali výlet do kravína v Kyjovicích, kde hladili a krmili krávy a trávili spolu čas. „Klientky vyprávěly dětem o tom, jak se dříve staraly o krávy ony, nebo o tom, že měly kdysi na statku i koně a další zvířata. Děti zazpívaly písničky, které znaly i naše klientky, takže si zazpívali všichni společně. Nakonec děti zatancovaly krátký taneček a po mazlení několika koček z areálu jsme se vraceli zpět. Z nakoupeného čerstvého mléka jsme pak další den společně vařili pudink a vzpomínali na hezké chvilky minulého dne,“ popisuje výlet v rámci projektu Lenka Golová, ergoterapeutka Domova Slunečnice. Setkání mělo takový úspěch, že následovala další cesta za dětmi, tentokrát malování obrazů zvířat a den byl zase plný povídání. „Klienti si tento program oblíbili. Snažíme se o navození tematické atmosféry a zajištění vhodných pomůcek. Především skupinové vzpomínání zlepšuje náladu v kolektivu a tím se zlepšuje celkový stav klientů. Zejména těm, kteří jsou v důsledku nemoci dezorientovaní, přináší vzpomínky pocit ukotvení a zlepšení psychického stavu,“ uzavírá Lenka Golová.

Do projektu Reminiscence za zapojil také Domov Sluníčko. Autor: Domov Sluníčko

Charita Ostrava spojila vzpomínání s letní grilovačkou. Autor: Charita Ostrava