Dobrovolníci ADRA nabízí svou pomoc

Vloženo: 13.03.2020

Dobrý den, předpokládáme, že i ve Vašem městském obvodu žije množství seniorů, kteří z preventivních důvodů nebo kvůli karanténě (předpokládáme v následujících týdnech) nechtějí / nemohou osobně do obchodů, lékáren a MHD a mohou mít problém se zajištěním nákupu. 

Jako Dobrovolnické centrum ADRA Ostrava nabízíme krátkodobou praktickou pomoc dobrovolníků ADRA.

Jsou dobrovolníci ADRA důvěryhodní? Ano, se všemi dobrovolníky dlouhodobě spolupracujeme na jiných projektech, jsou pečlivě vybráni, proškoleni a pojištěni podle Zákona o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb. Nyní jsme je vyzvali k mimořádné pomoci v náročné době. 

 Jak může dobrovolník pomoci? Po telefonické domluvě s potřebným seniorem může (s minimálním kontaktem) převzít seznam nákupu s příslušným obnosem, poté nakoupit v obchodě a nákup (potravin, léků) se zbylými penězi a pokladním lístkem bezkontaktně předat zpět.  

 Kdo může pomoci využít? Senior (nebo jinak potřebný člověk), který nemůže k zajištění nákupu (potravin, léků) využít jinou možnost.  Nemá přirozenou sociální síť (rodinu, vazby v sousedství, přátele), nemá internet k objednání nákupu on-line, nemá možnost zajistit donášku přes pečovatelskou službu. S prosbou na vytipování potřebných osob se obracíme na Vás, abychom předešli zneužití naší nabídky z ekonomických i jiných důvodů (např. nechci obtěžovat rodinu…).

Kolik dobrovolníků má ADRA k dispozici? Oslovili jsme všechny stávající dobrovolníky, ochota pomoci se ale (navíc v současné době) nedá vynutit. Služba tedy není nároková.

Nabídka se mi líbí a předám ji pracovníkům, kteří jsou v kontaktu s potřebnými. Co dál? Pracovník může potřebnému seniorovi předat kontakt na koordinátorku ADRA Kristýnu Velvéthy, tel.: 733 485 548, kristyna.velvethy@adra.cz, případně předat tištenou kopii tohoto emailu. Koordinátorka poté zprostředkuje kontakt s dobrovolníkem ADRA.